Pohodne poti

https://www.slotic.si/assets/zalectematskezadnja.pdf

1.) Krožna pohodna Hmeljska pot

Fontana piv – Zeleno zlato

Izhodišče | Starting point:Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije (Žalec) |Eco-Museum of Hop-Growing and Brewing Industry in Slovenia

Dolžina / Length:14,9 km

Potreben čas |Duration:3:20 h

Skupna višinska razlika | Total elevation change:25 m

Najnižja točka poti |Lowest point:251 m

Najvišja točka poti |Highest point:271 m

Potek in opis poti (A) | Course (A):Žalec – Novo Celje -Dobriša vas – Vrbje – Šešče pri Preboldu – Šempeter v Savinjski dolini – Žalec

Zanimivosti:

Ekomuzej hmeljarstva in pivovarstva Slovenije, Fontana piv, Dvorec Novo Celje, Bio park Nivo, Bazilika matere božje, Rimska nekropola

2.) Krožna pohodna pot Marija reka

PL. Dom pod reško planino-Geološki stolpec-Mrzličar-Lipovšek-Pl Dom pod reško planino

Zanimivosti:

Planinski dom pod reško planino, Cerkev marijinega nebovzetja, Geološki stolpec, Plezalna stena pod Reško planino, Popelova kapela, Lovska visoka preža, Krmišča in obora z jelenadjo, Bodka

3.) Krožna pohodna pot Malteških vitezov

Polzela-Podvin-Gora Oljka-Dobrič-Polzela

Zanimivosti:

Grad komenda in grad Šenek, Cerkev sv. Miklavža v Podvinu, Rojstna hiša neže Maurer, Kužno znamenje v Dobriču, Bolčinova hiša, Planinski dom na Gori Oljki in Dobriču in cerkev sv. Križa, Nahajališče termalnih voda Slatine

4.) Pohodna pot

Ojstrica-Krvavica

Zanimivosti: Hrib Kukenberg z ostanki gradu Ojstrica ki je bil v lasti Žolneškim gospodom, kasnejšim celjskih grofov

5.) Pohodna pot

Loke-Zajčeva koča

Zanimivosti: Zajčeva koča nad Lokami

6.) Ekološka učna pot Reka Ložnica s poplavnim območjem

Območje ob reki Ložnici je eno izmed redkih še ohranjenih območij v Spodnji Savinjski dolini, ki še ni povsem podvrženo intenzivnemu kmetijstvu. Ložnica tukaj vijuga v svojem naravnem toku ter občasno poplavlja okoliške travnike. Kljub temu pa ohranjenost območja prispeva k biotski raznovrstnosti. Na tem območju lahko zasledimo veliko živali, rastlin in habitatnih tipov, vezanih na mokrotne travnike in reko.

7.) Ekološka učna pot Vrbje

Ekološka učna pot Vrbje je nezahtevna steza, na kateri pa se lahko veliko naučite. Pot se vije okoli jezera Vrbje in je dolga 3 kilometre. Na celotni dolžini poti so postavljene informativne table, ki zajemajo bistvene značilnosti območja. Gre za pravi ekosistem v malem, kjer so ostanki poplavnega gozda, mejice s travniki, reka in ribnik.

8.) Gozdna učna pot Trje

Pot poteka pretežno po gozdu, kjer prevladujejo listavci, bogat je tudi zeliščni in grmovni sloj. Na poti lahko vidimo tudi lubadarja, najdebelejše drevo, visoko prežo, krmišče in škodljive vplive na okolje ter zelo redka drevesa okoli Doma Nine Pokorn. Pot poteka v večini po ravnem, razen v južnem delu, kjer se spusti v bližino travnika in sadovnjaka. Pot je primerna tako za mlajšo kot tudi starejšo populacijo. Dolžina poti je ok. 700 metrov, višinska razlika poti znaša 44 m.

9.) Savinova sprehajalna pot

Znana pot je nastala v počastitev skladateljeve 150-letnice rojstva. Pot se začne pri Savinovi hiši na Šlandrovem trgu. Kulturno usmerjena pot vas bo vodila po 12 različnih točkah mesta, ki pripovedujejo svoje zgodbe.

10.) Gozdna in geološka učna pot Pekel

Gozdna in geološka učna pot Pekel
Učna pot Pekel

Jama Pekel je priljubljena destinacija za rekreativce, ki je zanimiva predvsem zaradi neokrnjene narave in kraškega sveta okoli jame. Pot, dolga 2,3 km, vas bo lahkotno vodila skozi 13 vsebinskih točk, ki so opremljene z informacijskimi tablami. Učna pot bo vsakega pohodnika izobrazila o vlogi in pomenu gozda v naravi, življenju dreves, ekologijo, krasu in kraškimi pojavi itd. Pot namreč leži na območju krajinskega parka Ponikovski kras, kar dokazujejo tudi apnenica, ostanki fosilov, kraško polje s požiralniki in pitnica izvirske vode »Ločanke«.

11.) Kotečnik

V kolikor si zaželite zahtevnejšega vzpona, se lahko odpravite na 722 m visok Kotečnik. Vrh je izjemno priljubljen med plezalci, saj predstavlja največje slovensko plezališče z več kot 300 plezalnimi smermi vseh težavnostnih stopenj. Privlačen je tudi za gornike. Kot zanimivost moramo omeniti, da sta na vrhu kar dve vpisni skrinjici.

12.) Gora Oljka

Ko govorimo o pohodništvu v Polzeli z okolico, ne moremo mimo 734 metrov visoke Gore Oljke. Na vrhu je znana cerkev, poleg nje pa je obnovljen planinski dom. Cerkev je znana predvsem po glavnem oltarju, ki je delo kiparja Ferinanda Galla. Za vzpon na Goro Oljko iz Polzele boste potrebovali 2 uri, dostop pa je možen tudi z avtobusom. Posebnost Gore Oljke je tudi podzemno svetišče in čudovit razgled po bližnji in daljni okolici.

13.) Andraška pot

Krožna planinska pot poteka po nekdanjih mejah KS Andraž. Obsega vse kulturne in etnološke spomenike v Andražu, mimo nje pa se lahko podate na Goro Oljko. Gre za lahko, planinsko krožno pot z rahlim vzpenjanjem in spuščanjem.

15.) Iz Letuša po Savinjski poti na Dobrovlje

Pot se začne v Letušu, ki ga zaznamuje mogočen kamnit most čez reko Savinjo. Izpred Sulverjevo hišo se lahko povzpnete mimo cerkve sv. Janeza Krstnika in lovske koče, kjer je skrinjica z žigom in vpisno knjigo. Pot je v celoti lepo označena in se mimo Doma borcev razprostira do Planinskega doma na Čreti. Na poti je ogromno zanimivosti, z vrha p se odpira lep razgled na Spodnjo Savinjsko dolino.

Domov

Sredi Evrope, v srcu Savinjske doline, pod vznožjem prijetnih gričev leži Hotel Prebold, odličen kraj za počitek in sprostitev. Okolica pa ponuja veliko možnosti za sprehode, pohode, šport in rekreacijo, obisk zdravilišč in smučišč. Hotel je oddaljen le 7 km od Fontane piv Zeleno zlato. V 28-ih sodobno urejenih sobah vam ponuja prijetno nastanitev, na mirni lokaciji z WI-FI povezavo in kabelsko TV.

Hotel

V hotelu smo pridobili EU sredstva “Naložbo sofinancirata Republika Slovenija In Europska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.”

Hotel se ponaša z devetimi novimi, moderno urejenimi sobami.

Poleg mnogo možnosti za zunanje dejavnosti, vam Hotel Prebold ponuja wellnes razvajanje, savne in masažne kadi.. Za tiste malo manj sončne dni je v ponudbi tudi notranji golf simulator ter fitnes studio.

Hotel Prebold se lahko pohvali z dvema večnamenskima dvoranama, kjer ste dobrodošli kot gost na porokah, srečanjih, zabavah ali zaključkih, ter s sodobno multimedijsko ddvorano, ki je primerna za poslovna srečanja, tiskovne konference, seminarje in drugo.

Energetska sanacija objekta

 

Logo eu

»Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.«

Naslov operacije: HOTEL PREBOLD – ENERGETSKA SANACIJA STAVBE

Predmet financiranja: Predmet javnega razpisa je sofinanciranje projektov za uvajanje ukrepov snovne in energetske učinkovitosti oziroma rabe obnovljivih virov energije v mikro, malih in srednje velikih podjetjih s področja turizma.

V okviru projekta smo izolirali strop v veliki dvorani, zamenjali način ogrevanja – iz plina smo prešli na toplotne črpalke, vgradili sončno elektrarno, zamenjali stara dotrajana okna za učinkovitejša ter sanirali fasado.

Znesek finančne podpore po pogodbi je 195.915,00€.

http://www.eu-skladi.si