INFORMACIJE

S pridobitvijo okoljskega znaka Zeleni ključ, našim gostom omogočamo, da tudi sami z izbiro certificirane nastanitve pripomorejo k ohranitvi narave.

HLAJENJE IN OGREVANJE

Priporočamo vam, da zjutraj in zvečer za kratek čas prezračite sobo. Med uporabo klime okna zaprite. Klimo nastavite na 4 do največ 6 stopinj Celzija nižje, kot je zunanja temperatura. Za ohladitev prostora je potreben določen čas, ki ga nastavitev na najnižjo možno temperaturo ne bo skrajšala. Za najbolj učinkovito hlajenje morajo biti reže za razpihovanje zraka iz klimatske naprave usmerjene vodoravno. Topel zrak je lažji od hladnega, zato se dviga.

SKRBNO UGAŠAMO LUČI

Uporabljamo varčne/led sijalke. Luči ugašamo, ko jih ne potrebujemo. S tem prispevamo k manjši porabi električne energije in k ohranjanju okolja.   

ZMANJŠUJEMO OGLJIČNI ODTIS

Vrata in okna zapiramo. V poletnem času na tak način preprečujemo segrevanje prostorov, zato dodatno ohlajevanje ni potrebno. Pozimi pa z zapiranjem vrat in oken preprečujemo ohladitev notranjih ogrevanih prostorov. S tem učinkovito zmanjšujemo ogljični odtis. Prostore zjutraj in zvečer za kratek čas prezračimo.

BRISAČE MENJAMO Z RAZMISLEKOM

Vsakodnevno menjavanje brisač je okolju neprijazno, saj ga obremenjuje preko porabe električne energije, vode in pralnih sredstev. Okolje varujemo in ohranjamo ČISTO tudi s tem, da zmanjšujemo porabo elektrike,vode in pralnih sredstev. Brisače namreč peremo le takrat, ko so dejansko umazane. Okolje vam bo hvaležno, če boste brisače izročili le takrat,ko bodo umazane in boste želeli, da jih operemo.


VESTNO LOČUJEMO ODPADKE

Smeti ločujemo skladno z navodili. Odpadke vselej odlagamo v ustrezne zabojnike in nikakor ne v naravo ali v odtoke. Tako odvrženi odpadki onesnažujejo podtalnico in druge vire pitne vode.


POTRUDIMO SE SMETI ODLOŽITI V LOČENE ZABOJNIKE.


VODO SI PRIVOŠČIMO ZA PITJE, A SMO POZORNI NA PORABO

Za vzdrževanje zadovoljive kakovosti življenja porabi človek v povprečju 80 litrov pitne vode na dan. V Sloveniji porabimo dnevno od 130 do 200 litrov pitne vode na člana gospodinjstva. Za samo eno splakovanje wc-ja porabimo od 2 do 8 litrov čiste pitne vode, za kuhanje pa na dan povprečno slovensko gospodinjstvo porabi 6 litrov pitne vode. PONOSNI SMO, DA VAS GOSTIMO V OKOLJU, KJER JE VODA PITNA! V SLOVENIJI PIJEMO IZJEMNO ČISTO IN KAKOVOSTNO VODO! LE NATOČITE SI JO, IN NA ZDRAVJE!

ZMANJŠUJEMO UPORABO PLASTIKE

Plastika predstavlja veliko grožnjo – tako okolju kot človeku samemu. V Sloveniji smo v letu 2017 proizvedli 987.151 ton komunalnih odpadkov oz. 478 kg komunalnih odpadkov na prebivalca. Letno posameznik v Sloveniji porabi od 100 do 300 plastičnih vrečk, ki pa so v uporabi le od nekaj minut do ene ure.

UPORABA PLASTIČNIH IZDELKOV ZA ENKRATNO UPORABO NI DOVOLJENA.


IZPOSOJA KOLES

Nudimo vam  pomoč tudi pri iskanju kolesa za izposojo ter za vas najbolj ustreznih kolesarskih poti.